click click

Saturday, June 18, 2011

7 Langkah-langkah untuk membantu dalam menjaga keselamatan komputer dan internet

1) pasang antivirus perisian dan memastikan bahawa hal ini di kemaskinikan secara teratur ( jika hanya melakukan 1 hal utk membantu melindungi keselamatan persekitaran komputer korang. sentiasa mengambil perhatian secara cepat dengan mengemaskini perisian(updated) ).


2) ANTIVIRUS PERISIAN TIDAK CUKUP LAGI, TETAPI JUGA IDEA YG PALING BAIK IALAH DENGAN MEMASANG FIREWALL( SECURITY TERBAEK) PERISIAN YANG AKAN MEMBANTU MENGELAK KAN KOMUNIKASI MASUK DAN KELUAR SECARA TIDAK SAH DARI KOMPUTER KORANG SEBAIK SAHAJA SISTEM DISAMBUNGKAN KE INTERNET.

3) KATA LALUAN (PASSWORD) MELINDUNGI TATACARA PADA PERISIAN, SEHINGGA TIADA ORANG LAIN DAPAT MENUKAR PERINGKAT PERLINDUNGAN. SEBAHAGIAN BESAR PROGRAM ANTIVIRUS JUGA MENAWARKAN PERLINDUNGAN TERHADAP TROJANS, YG TIDAK BENAR- BENAR VIRUS, TETAPI SEBUAH PROGRAM KECIL YG MEMBOLEHKAN ORANG LAIN UNTUK MENGAWAL KOMPUTER KORANG.

4) MATIKAN TETINGKAP PRATONTON KORANG DALAM PROGRAM E-MEL KORANG. BEBERAPA VIRUS DISEBUT WORM(CACING) BOLEH MENJANGKITI SISTEM KORANG TANPA KORANG KLIK LAMPIRAN, HANYA DENGAN KORANG MEMPUNYAI TERTINGKAP PRATOTON YG TERBUKA. BEBERAPA WORM (CACING) BOLEH MENYEBABKAN MAKLUMAT SENSITIF MILIK KORANG DAN DOKUMEN- DOKUMEN YANG AKAN DI HANTAR KEPADA BERJUTA- JUTA ORANG. SANGAT BERHATI- HATI DALAM MEMBUKA LAMPIRAN, BAHKAN JIKA ITU TAMPAK NYA DATANG DARI SESEORANG YANG ANDA KENAL. SISTEM MEREKA MUNGKIN AKAN DIJANGKITI.

5) DISCONNECT KOMPUTER KORANG DARI INTERNET JIKA KORANG TIDAK MENGGUNAKAN. SEMAKIN LAMA KORANG DISAMBUNGKAN KE INTERNET, PELUANG YANG LEBIH BANYAK KORANG BERIKAN UTK ORANG- ORANG DENGAN MUDAH MEREKA DAPAT AKSES YANG TIDAK SAH KEPADA KOMPUTER KORANG.

6) JIKA KOMPUTER KORANG DIGUNAKAN OLEH ORANG LAIN, MAKA KORANG HENDAK LAH SENTIASA MELAKUKAN PEMERIKSAAN RUTIN DARI PERISIAN DALAM PERANTI LUNAK DAN KAJIAN BAHAWA KORANG MENDAPATI BAHAWA KORANG BELUM PASANG SENDIRI. INI PALAING SELAMAT KERANA UNTUK MEMBUAT DASAR UTK TIDAK MEMBENARKAN PERISIAN APA- APA PUN YANG AKAN DIPASANG TANPA KEBENARAN KORANG. INI UNTUK MENGELAKKAN MEREKA MELIHAT DENGAN MUDAH AKTIVITI KORANG.

7) JIKA KORANG PERLU MENYIMPAN USERNAME DAN PASSWORD PADA SISTEM KORANG, PASTIKAN YANG TERKANDUNG DI DALAM SEBUAH DOKUMEN DENGAN DI LINDUNGI KATA LALUAN (PASSWORD). HAL INI PALING SELAMAT UTK TIDAK MENYIMPAN PASSWORD APPUN PADA KOMPUTER KORANG. JANGAN BIARKAN WINDOWS MENGINGATI PASSWORD KORANG. KATA LALUAN HARUS LEBIH DARI 8 AKSARA DAN NOMBOR TERMASUK HURUF BESAR DAN KECIK SERTA SIMBOL.

No comments:

tiap2 hari click je

Link2Communion.com

ip-address

Followers